Skip to main content

Kadın Sağlığı / Engelsiz Akademi

Kaydet Paylaş
Paylaş
Sayfa Adresi
Sosyal Medyada Paylaş

Eğitim Hakkında

Kadınlar, gündelik yaşamlarında maruz kaldıkları ayrımcılık ve eşitsizlik sebebiyle kendi bedenlerine, beden ve ruh sağlığına ilişkin bilgilerden mahrum kalabilmektedir. Sosyal destek odaklı çalışmalar ve uygulamaların yanı sıra bu alanlarda bilgilendirme çalışmalarının da yapılabilmesi kadınların güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçilmesi için önemlidir. Kadın sağlığı ve çocuk/ergen sağlığını temel alan eğitim programları kadınların bedensel ve ruhsal açıdan “iyi olma halini” destekler.

TAP Vakfı Akademi dijital öğrenme platformu ile kadınların temel cinsel sağlık ve üreme sağlığı konularında; doğru bilgilere erişimini sağlamak, koruyucu sağlık davranışları konusunda rol almalarını teşvik etmek, koruyucu sağlık bilgilerini geliştirmek, sağlık ve kamu hizmet taleplerinin artması amaçlanır.

Tümünü Göster

Eğitim İçeriği

Bedenimizi Tanıyalım
Bedenimizi Tanıyalım: Kadın Sağlığı Farkındalık Programı’nın ilk öğrenme modülüdür. Kadın ve erkek cinsel/üreme organlarını öğrenmek, çiftin bedenini tanımasını ve bedenine iyi bakmasını sağlamak; cinsel/üreme organlarını bilmek oluşabilecek hastalıkların önüne geçmek için önemlidir. Bedenimizi Tanıyalım modülünde; cinsel/üreme organlarının bilimsel isimleri, kadın bedeni ve erkek bedeni, adet döngüsü, üreme organlarının hijyeni ve gebeliğin oluşumunun öğrenilmesi hedeflenir.

Doğurganlığın Düzenlenmesi
Doğurganlığın Düzenlenmesi: Ne zaman ve kaç çocuk sahip olacağına karar vermek bir insan hakkıdır. Doğurganlığın Düzenlenmesi modülünde; aile planlaması, kadınlara ait ve erkeklere ait gebeliği önleyici yöntemler , yöntem seçimi ve istenmeyen gebelikler hakkında yasal bilgilerin öğrenilmesi hedeflenir.

Kadın Sağlığında Koruyucu Davranışlar
Kadın Sağlığında Koruyucu Davranışlar: Kadın üreme sağlığı ve sağlık bütünlüğü basit sağlık davranışları ve düzenli sağlık kontrolleri ile korunabilir. Kadın Sağlığında Koruyucu Davranışlar modülünde; regl döneminde yaşanan gerginlikler, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, idrar yolları enfeksiyonları, rahim ağzı ve meme kanseri, kendi kendine meme muayenesi ve menopoz ile ilgili olarak koruyucu ve önleyici yöntemler, erken teşhisin önemi konusunda bilgilenmek ve edinilen farkındalık ile ilgili sağlık kuruluşlarından hizmet talep edilmesi hedeflenir.

Güvenli Cinsellik
Güvenli Cinsellik: Kişinin cinsel yaşamını istenmeyen gebeliklerden, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunarak; güç kullanma, şiddet ve ayrımcılık olmadan, duygusal veya sosyal açıdan zarar görmeden sürdürmesine güvenli cinsellik denir. Güvenli cinsellik modülünde sağlıklı ve güvenli cinsellikte sınırlar, haz ve doyum, onay ve mahremiyet konularında farkındalığın artırılması; cinsel işlev bozuklukları ile cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve korunma yolları konusunda koruyucu ve önleyici yöntemlerin öğrenilmesi hedeflenir.

Çocukluk ve Ergenlikte Cinsel Eğitim
Çocukluk ve Ergenlikte Cinsel Eğitim: Cinsel eğitim; bireyin özel yaşamı, cinsel kimliği ve ilişkileri konusunda ömür boyu süren bir öğrenme ve davranış geliştirme sürecidir. Cinsel eğitim, bireyin özel yaşantısında olduğu kadar aile ve toplum yaşantısında da mutlu olmasını amaçlar. Bu modülde; ebeveynlerin yaşlara cinsel gelişim, ergenlik dönemindeki değişimler, çocuğun cinsel sağlık gelişiminde ebeveynlere öneriler konularına değinilmektedir.

Güvenli Annelik ve Doğum Sonrası Dönem
Güvenli Annelik ve Doğum Sonrası Dönem: Doğal ve normal bir olay olan gebelik, kadının yaşamında önemli bir dönemdir ve sağlık risklerini de beraberinde getirir. Gebelik ve doğum süreçlerini güvenli ve sağlıklı geçirmek için, günlük bakıma özen gösterilmeli ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırılmalıdır. Bu modülde, gebeliğe hazırlık, gebelik dönemi ve lohusalıkta dikkat edilmesi gerekenler, doğum sonrası cinsel yaşam ve gebelikten korunma yöntemlerine ilişkin bilgiler verilmektedir.